Svar på tal...

Din tro vördar anti-mänskliga värderingar och vänder människan bort från naturliga drifter och mänskliga egenskaper.


Anti mänskliga värderingar? Hurdå? De verderingar min tro är grundad på är dessa: ”Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta, av hela din kraft och av hela ditt förstånd. Älska där efter din nästa som ditt själv. (Matteus 7:12)” Vad är omänskligt med att älska om jag får fråga?


Jag skulle vilja jämföra din Gud med en fascistisk diktator. En diktator som inte tillåter någon opposition, och som vill r...egera med enväldig makt. Din Heliga Skrift är full med bevis för din Guds grymhet och megalomani. I Bibeln kan man i första Mosebok t. ex. läsa om hur människan försöker bygga ett torn till Guds himmelrike, men Gud vill inte ha några utmanare. Människan får inte uppnå den omnipotens som Herren besitter. Som konsekvens av detta delar Gud upp människan i olika tungomål och byggnationen av Babels Torn går under.

 

Det stämmer att Gud har sagt att endast han är Gud och ingen annan. Och det är inte meningen att det ska vara på något annat sätt. Vi kristna tror att det är Gud som har skapat denna världen och då är det väl rätt så logiskt att Han vet bäst hur den fungerar... En bil vet inte själv hur bilen fungerar. Men det vet dess skapare! Så varför skulle vi (skapelsen) veta hur allt fungerar bättre än Skaparen. Då är det väl rätt så smart att låta skaparen styra? Den stora skillnaden på Gud och ”en diktator” är den fria viljan. Gud säger inte att vi MÅSTE följa honom. Vi kan strunta i det och gå vår egen väg också om vi vill det. Men det har sina konsekvenser. Bibeln talar om en himmel (där Gud är) och ett helvete (där Gud INTE är). Bibeln säger också att enda sättet att ta sig in i himlen och till Gud är att vara fri från synd. Och är det särskillt konstigt då? Det är väl ingen grymhet? Vill du exempelvis stiga ombord på ett flygplan får du inte ha några vapen... Exemplen på liknande situationer är många men jag ser ingen vettig anledning till att räkna upp dem allihop här...


I Första Mosebok kan vi följdaktligen ta del av historien om Syndafloden. Den Kristna fårskocken vill gärna tolka detta som Gud som bestraffar människans högmod och ondska. Det vill inte jag. Jag ser denna bibliska passage som en maktgalen tyrann som dödar när han inte får som han vill. Utplånar mänskligheten vill säga.

 

Om just syndafloden är jag faktiskt inte så värst påläst så jag kan inte säga så mycket om det... Det är sant att Gud sände en flod över jorden för att utplåna all synd. Jag vet inte varför eller så så jag låter det mesta vara osagt på denna punkten. Det jag vet säkert i alla fall är att det är betydligt mer komplicerat än att ”en maktgalen tyrann dödar när han inte får som han vill”.


Vi kan vidare läsa om Syndafallet, Adam och Eva i Edens lustgård. "Ni får leva ett jättefint liv så länge ni gör som jag säger." De första människorna är dock... människor. Människor med djuriska drifter, människor med mänskliga attribut. En vacker dag slingrar sig ormen - befriaren - in i Edens lustgård. Han säger till dem; "Ät denna frukt och du blir din egen Gud. Du blir vis som Jehova, du blir allsmäktig och bestämmer över dig själv." Självklart äter de Kunskapens äpple, Gud gillar inte detta. "Människan ska inte konkurrera med mig. Jag vill ha tyst i klassen".


Syndafallet däremot kan jag mer om! Det stämmer som du säger att det var Eva och Adam som åt av frukten från kunskapens träd, något som Gud sagt att de inte fick göra, och därmed ”införde” synden i världen. Saken är denna att enligt bibeln, och då även enligt den kristna tron, så var inte människan ursprungligen som den är nu. Gud skapade människan efter sin avbild och då var människan ”ren”. Eva och Adam hade säkert flera drömar och sådant som vi andra har... Jag tror säkert att de ville älska med varandra, äta massa god mat osv... Det viktiga att komma ihåg är att allt är menat att vara GOTT från början men sen har mycket förvrängst i och med synden. Att exenmpelvis ha sex med någon man älskar är inget fel. Dock är sex menat att vara mellan EN man och EN kvinna. Man ska inte ha det med flera stycken. Det är då det blir något dåligt. Det var Gud som skapade sex, inte satan. Det var Gud som skapade alkohol, inte satan. Det var Gud som skapade ALLT. Satan har inte skapat någonting. Det som gör att vissa saker är dåliga är som jag sa att synden har förvrängt det så att det blir fel. Jag menar... Även Jesus drack vin när de åt mat och det är inget som helst fel med det. När man däremot dricker en massa och blir full och det i sin tur leder till att man blir våldsam eller gör annat dumt... DÅ är det fel!

 


Hur är det egentligen med friheten? "Guds godhet"? Är Gud tolerant eller är Gud en diktator med bisarr moral? Sodom och Gomorra är två städer som omnämns i Din Heliga Skrift som syndernas näste. Homosexualitet och tidelag omnämns stå på agendan i dessa städer. Värt att notera är att dessa människor inte skadar sig själv eller påtvingar deras leverne på någon annan. Likväl anser Gud att hur de lever är FEL, och dessa människor ska utrotas som följd till deras dekadenta, perverterade leverne. Varför? För att vår allas Diktator tycker det är fel.


Som jag sa är en central punkt i kristen tro just den FRIA VILJAN. Vi har ett val att antingen följa Gud eller inte göra det. Dock finns det som jag sa konsekvenser. Om Sodom och Gomorra har jag faktiskt inte heller läst särskillt mycket. Jag känner till att det finns men vet inga detaljer om vad det egentligen är. Du skriver att det är ett ”syndernas näste”. Så kan det säkert vara... Och som jag skrev tidigare så kan man inte vara med Gud om det finns synd i ens liv. Vi kristna tror på att en dag kommer Jesus komma tillbaka och döma alla levande och döda och då ska denna jord förgås och en ny jord och en ny himmel ska uppstå. De som inte följer med Jesus på den dagen kommer förgås precis lika mycket som jorden kommer.


Vidare skulle jag vilja peka ut ett antal centrala element i er moral. Arvsynden är ett vidrigt koncept som sätter oskyldiga barn i fördärv innan de ens är födda. I kristendomen dyrkar man döden, inte livet. Jordelivet är bara en sträcka fram till frälsningen, däri ligger ert mål. Kristendomen sätter värde i efterlivet - döden - ni sätter värde i Ingenting! Självfallet säger ni inte "ingenting" utan ni använder begrepp som "frälsning", "himmelriket", "Guds församling", "Kristus". Denna moral är kontraproduktiv, dyrkandet av ett Himlens fantasifoster istället för dyrkandet av liv.


Du tycker arvsynden är vidrig och att det sätter oskyldiga barn i fördärv? I bibeln står även att alla barn tillhör Guds rike. Jag är helt övertygad om att exempelvis ett spädbarn som dör vid födseln hamnar i himlen genom Guds nåd (mer om den senare!). Och vad är det du menar med att vi dyrkar döden? Jag dyrkar inte döden. Jag dyrkar Jesus Kristus och jag älskar livet! Hade vi kristna dyrkat döden hade vi väl tagit livet av oss allihop för länge sedan eller hur? Livet är en väg mot vad som kommer efter. Det är sant. Men så är det väl för alla? Det finns ju ingen som lever livet och INTE avslutar det i den form det är nu för att sedan gå vidare till nästa form? Frälsning handlar dessutom inte att dö och komma till himlen. Att bli frälst handlar om att ta emot Jesus i sitt liv, att ta emot Guds förlåtelse genom Jesu död på korset och därigenom hämta ut sin biljett till himlen.

 


"Samla inte skatter på här på jorden, där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla skatter i himlen, där varken mal eller mask förstör och inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara." Matteus 6:19-21.


Detta bibelord är mer en moralisk liknelse och vägvisning annat än en regel. Jesus säger att vi ska samla skatter i himlen där de kommer bestå för evigt. Dessa skatter är i form av exempelvis goda handlingar och kärlek. Gud säger inte ”Den av er som lyckas frälsa flest kommer vara rikast i himlen!”. Så är det VERKLIGEN INTE. Gud uppmanar oss att njuta av livet vi har på jorden och vara goda och älskande människor som värnar om varandra. Det Jesus i denna bibelvers menar med att inte samla skatter på jorden är att vi inte ska lägga ner våra liv på sådant som ändå kommer gå förlorat. Om vi exempelvis kämpar hela livet med att driva ett företag och göra det störst och bäst och vackrast och detta är det som tar upp all vår tid, kraft och energi så lever vi inte ett hälsosamt liv. Eftersom allt detta kommer försvinna när vi dör. Och så är det ju oavasett vad man tror på?

 


Jordelivet är blott en transportsträcka till en fiktiv frälsning.

"Den som älskar sitt liv, han mister det, men den som hatar sitt liv i denna världen, han skall behålla det och skall hava evigt liv." Johannes 12:25.


Samma sak gäller i Johannes 12:25. Det är moraliska riktlinjer som uppmanar oss hur vi ska leva vårat liv. Nu vet jag att det står att ”dem som hatar sitt liv i denna världen, han skall behålla det och skall hava evigt liv.” Jag vet inte om det är på grund av översättningen som det står så eller hur det är... Men att döma av resten av Jesu liv och berättelserna om honom så kan man enkelt dra slutsatsen att han INTE hatade sitt liv och kan då inte heller mena att man faktiskt ska hata sitt liv.

 


Intressant är det att veta att de två första och uppenbarligen även de två viktigaste av Jehovas tio budord är följande;
1. Du ska inte ha andra gudar vid sidan av mig.
2. Du ska inte missbruka Herrens namn.
För er Herre och Frälsare är det viktigare att dyrka och vörda Honom, självupptagna, maktgalna styggelse, än att inte dräpa och stjäla.


Det stämmer och det betyder att de är de viktigaste budorden. Som jag skrev tidigare så är det Gud och ENDAST Gud som kan vara gud. Det är ingen annan som fixar det. Och det är viktigt att vi förstår detta för att förstå resten! Det är ju trots allt Gud som har satt alla moraliska riktlinjer för hur vi ska leva våra liv och då är det väl en rätt så bra idé att vi vet varför? Sen måste man noga tänka efter innan man bedömer efter gamla testamentet! Gamla testamentet handlar om vad som hände INNAN Jesus kom. De tio budorden är bra och relevanta regler men de är verkligen inte det enda som kristen tro handlar om! Sen står det ju exempelvis i tredje mosebok en massa andra regler för hur man ska leva... Vill du läsa där så gör gärna det! Det står en hel del skumma grejer. Men det är ju inte så konstigt att det står så? Mänskligheten ber Gud att visa hur man ska leva och vad man ska göra för att komma till himlen. Eftersom inte Jesus kommit och tagit på sig världens synder ännu så var han tvungen att förklara ”den hårda vägen”. Det är omöjligt för oss att leva ett syndfritt liv. Bibeln och Gud räknar åtrå som otrohet, hat som mord osv... Och då är det klart det blir hårda regler när människan frågar hur man ska göra för att leva ett syndfritt liv.

 


Vidare är det viktigt att påpeka att de sju kardinalsynderna alla är mänskliga egenskaper som borde värnas, och som i stor mån är essentiella för en människa. En nobel moral borde innefatta dessa sju synder som dygder. På samma sätt är de Katolska dygderna föraktansvärda egenskaper som gör dig svag och menlös, och inte på något sätt platsar som ideala värden i vårt samhälle.

 

De ”sju kardinalsynderna” har ingenting som helst med bibeln att göra. Och jag har bibeln som min bok om Kristen tro och ingenting annat. De sju kardinalsynderna är någonting som kyrkan har klurat ut. Det står ingenting alls i bibeln om dem så vitt jag vet. Alltså innebär detta att de är irrelevanta egentligen... Men visst... Högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede och lättja är ju inga bra saker. Det är dock MYCKET VIKTIGT att man inte tar det för fel saker!

Högmod handlar inte om att vara stolt över sig själv, det handlar om att upphöja sig själv och trycka ner andra.

Girighet handlar inte om att vilja ha framgång och ett bra liv, det handlar om att sätta sin framgång och sitt välmående framför allt annat.

Vällust handlar inte om att vilja ha det bra eller att vilja ha sex med sin partner eller så, det handlar om att njuta av saker på fel sätt och att bara se till sig själv och sin egen njutning.

Frosseri handlar inte om att äta mycket god mat eller något sånt, det handlar även här om att göra det ”på fel sätt”. Att roffa åt sig allt man kan komma över utan att tänka på andra.

Vrede är väl i sig ganska uppenbart att det inte är bra? Vrede löser aldrig några problem utan leder bara till nya problem. Kärlek, förlåtelse och förståelse är det som är rätt.

Lättja handlar inte om att sitta och ta det lugnt ett tag och bara slappa. Det handlar om att vara likgiltig och inte bry sig, att inte hjälpa de som faktiskt behöver hjälp när man kan hjälpa till. Att helt enkelt se bort från världen och bara göra ingenting. Lättja kan ersättas med likgiltighet egentligen.


Er Herre är en svartsjuk gud som låter straffet för fädernas och mödrarnas skuld drabba barnen medan den som älskar och dyrkar honom får en plats i Himmelriket.


Min Herre är en kärleksfull Gud som inte vill annat än att vara vid vår sida men som inte kan vara det så länge vi går bort från Honom. Gud vill vara vår vän och ge oss allt Han har att erbjuda men han kan inte det om vi inte tar emot det.

 


Bättre regera i Helvetet än att tjäna i Himmlen. Jag bestämmer hellre själv än att underkasta mig er despot. Jag har ätit av kunskapens frukt...

För det första kommer du inte regera i helvetet. I helvetet är det satan som är kung och hamnar man där kommer man för evigt pinas och plågas av honom. Grejen med helvetet är att det är ungefär som att ta världen vi lever i och sen ta bort ALLT som är bra och bara behålla det dåliga. Sen brer man på lite extra dåligt. Och dessutom kommer man inte ”tjäna” så som du säger i himlen. Att tjäna är inte att vara en slav och göra saker mot sin vilja. Jag tjänar min flickvän varje dag för att jag älskar henne. Behöver hon min hjälp så finns jag där och gör vad jag kan. Inte för att hon tvingar mig utan för att JAG VILL. Precis så som att satan är kung i helvetet så är Jesus kung i himlen. Och ja vi kommer ”tjäna under honom”. Men inte så att vi är slavar och måste göra en massa tråkiga saker. Vårt land har ju en stadsminister eller hur? Men det betyder inte att vi måste göra massa saker som vi inte vill hela tiden? Och sen är grejen med himlen det att där finns det inget dåligt, tråkigt, hemskt, jobbigt osv... Där är ALLT negativt borta och ALLT kommer vara nytt.

 


"Gud är död! Gud förblir död! Och vi har dödat honom..."
F. W. Nietzsche, "Die fröhliche Wissenschaft."

 

”Man säger att Gud är död, men när jag pratade med honom i morse var han inte ens sjuk!”

Känt kristet citat...

Avslutningsvis vill jag säga det absolut viktigaste inom just Kristen tro.

Att vara kristen handlar inte om att man är nån ”bättre människa” än någon annan. Jag har gjort många skit saker som jag verkligen ångrar bittert och jag är ingen ”ängel” bara för att jag tror på Gud. Jag är precis lika som alla andra.

Att vara kristen handlar heller inte om att kunna bibeln utantill, att gå till kyrkan varje söndag eller be långa fina böner varje dag. Jag kan, som du märker, inte hela bibeln helt utantill. Jag går inte till kyrkan varje söndag men jag försöker hinna med det så ofta jag kan för att ta del av den kristna gemenskapen som finns där. Jag ber heller inte långa fina böner varje dag. I mitt hem är det bara jag som är troende och det gör att jag inte riktigt kan sitta på mitt rum och rabbla böner hela dagarna om jag skulle vilja det... Mina böner består mest av tankar lite då och då under dagen.

Det som kristen tro handlar om är att hämta ut sin biljett till himlen. Vi behöver inte betala den för det har redan Jesus gjort genom att dö för vår skull på korset. Genom att göra det betalade han priset för var och en av oss. Det gör inte att vi inte längre syndar för det gör vi verkligen. Däremot betyder det att när den dagen kommer då Gud ska döma alla levande och döda kommer Jesus redan ha tagit på sig synden för de som tagit emot det. Att vara troende och att ”bli frälst” betyder inte att du blir en ”god människa” eller att du helt plötsligt måste sluta leva ditt liv som du gör nu. Det betyder bara att Gud kan ge dig av allt han har. Han kan ge dig någen och räkna med att träffa dig i himlen en vacker dag. Allt annat är bara detaljer som gör det lättare att hålla sig ifrån synden. Jag dricker inte alkohol exempelvis. Inte för att Gud har sagt att jag inte får. Men för att jag vill hålla mig borta från att göra eller vara med om dåliga saker. Och även om jag skulle göra dåliga saker så skulle jag få Guds förlåtelse för det om jag bad honom om det. Så egentligen kan man säga att man får synda precis hur mycket man vill och ändå komma in i himlen så länge man ber och tar emot Guds förlåtelse. Däremot leder inte det till något bra liv.

Jag skulle kunna sitta och skriva precis hur mycket som hellst och försöka förklara för dig hur bra Jesus är. Men det skulle inte spela någon roll alls. Det enda som kan göra dig frälst är att DU fattar ett beslut att följa Honom och ta emot hans nåd och förlåtelse.

Skriv gärna igen om du undrar mer eller så.



RSS 2.0