Ett försök att förklara varför jag tror

Jag tänkte att jag skulle ta och försöka förklara varför jag tror på Jesus.
Jag är inte uppväxt i någon kristen familj så jag har inte direkt "fått tron på köpet" så att säga. Jag har fått tänka väldigt mycket och försökt komma fram till vad jag tror på.
Det är inte alltid lätt och det finns ofta många frågetecken som kanske kan vara riktigt kluriga att reda ut.
Men i allt detta finns det ändå alltid en stark visshet om att Jesus finns där. Det kommer jag helt enkelt inte ifrån hur jag än vrider och vänder på det.
Även de gånger då jag kanske inte riktigt "känner" Gud och när det är mycket som talar emot att det är någon poäng med att fortsätta be så finns det ändå ingen tvekan i mitt sinne om Guds existens.
Jag behöver inte heller ha en massa fina ord och argument till varför jag tror Gud finns. Det är bara så helt enkelt.
Jag kan verkligen bli förundrad när jag hör någon, med säkerhet, säga att det inte finns någon Gud.
Det funkar liksom inte.
Jag har funderat en hel del på detta. Hur kan det komma sig att jag kan vara så säker på Guds existens medan det finns andra som säger sig vara lika säkra på hans icke existens?
I somras på ett läger med kyrkan så trillade en polett ner i den här frågan skulle man kunna säga.
Vi lekte så kallade "systemlekar".
Om du inte vet vad det är så handlar det i alla fall om att lekledaren har ett system som han sedan bygger en frågeställning eller ett påstående omkring och sedan gäller det för resten av deltagarna att lista ut systemet.
För att det ska bli lite lättare att förstå så tar vi ett enkelt exempel.
Påståendet är som följer:

"Du ska till kejsaren av Kina och du måste ha med dig en present han tycker om, annars hugger han av dig huvudet. Han tycker om kaffe men han tycker inte om T!"
(Effekten försvinner lite nu när man skriver det eftersom man egentligen ska säga det och då blir det "tycker om kaffe men inte the".)
Nu ska deltagarna ge förslag på vad de kan ta med sig och lekledaren ska svara ja och nej.
Poängen är att kejsaren av Kina inte tycker om saker som har bokstaven T i sig. Men eftersom man hör ordet "the" så tar det ofta ett tag innan man förstår poängen.
Det kan vara ytterst roande att se frustrationen i deltagarnas ögon när de verkligen inte förstår varför man får ta med en cyckelpump men inte en flytväst.
När man sedan har förstått systemet så är det så uppenbart och det kan inte förklaras på annat sätt än att "Kejsaren av kina tycker inte om T!".
Hur mycket man än säger detta till sina medspelare som ännu inte har kommit fram till svaret så hjälper det inte ett dugg förän de själva fattar poängen.
Men för den som inte har klurat ut systemet ännu så låter det helt knäppt när man ständigt får som svar att "han tycker inte om T!!!"
Man tänker ju fortfarande på drycken the.

På samma sätt är det men min tro.
Allt jag kan göra är att peka på Jesus och säga att "Där har du svaret!".
Jesus är den röda tråden i mitt liv, Han är den som tar vid när min förmåga inte räcker till.
Jag kan inte förklara det mer än så. För det är det som är svaret.
Jesus säger i bibeln att: "Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig."
Svårare än så är det faktiskt inte.
Ofta gör vi det så mycket svårare än det är när det kommer till vad vi tror på.
Jesus är svaret helt enkelt.
Det finns mycket man skulle kunna svara ja och nej på runt omkring. Men det är inte förrän man ser det genom Jesus som det får relevans och blir vettigt.

Alltid redo!

Hej!

 

Nu var det ett tag sedan jag skrev något sist och eftersom jag verkligen inte har något annat vettigt alls för mig nu så tänkte jag att då är det väl lika bäst att skriva ett litet inlägg!

 

Som jag skrev sist har jag för ungefär en månad sedan nu börjat på Lärjungaskolan på Götabro. Det känns asbra och klassen är verkligen SUPER!

Vi får lära oss massor och får verkligen en bra chans att jobba med oss själva och bli starkare och säkrare som personer vilket ofta är en läskig process men ruskigt bra!

 

Jag tänkte skriva lite om en grej jag hörde på en predikan för jätte länge sen men som verkligen fastnade och jag tycker det är så klockrent!

Det är detta:

En brinnande kristen som följer Jesus bör vara som en brandman!

 

Om detta låter helt galet för dig så är jag inte förvånad. Men här kommer förklaringen till detta spännande påstående!

 

Jag tror att många har fått en bild av oss kristna som någon sorts super heliga människor som går omkring och är ”uppe i det blå” 24/7 och helt enkelt inte fungerar som ”vanliga människor”.

 

Hur många gånger har man inte fått höra frågan: ”Ja men hur kristen är du?”

När man svarar ”Hur menar du?” får man ofta då även höra saker som: ”Ja men är du sådär jätte religiös typ?”

Här skulle jag än en gång vilja fråga ”Hur menar du?”

 

Jag är nog vad många skulle kalla för ”jätte kristen”. Jag går till kyrkan så ofta jag har möjlighet och gör verkligen mitt bästa för att försöka följa Jesus och bli mer lik Honom. Jag ber, jag svär inte, jag varken röker eller dricker och så vidare...

 

Vill man följa Jesus så får det vissa följder. Då kan man inte längre leva precis hur som helst. Då måste man helt plötsligt tänka på vad man säger, vad man gör och vad man fyller sitt liv med. Det är en kamp och en resa som tar lång tid och jag har fortfarande LÅÅÅÅNGT kvar innan jag är ens i närheten av Jesus. Men jag strävar ständigt för att nå lite närmre.

 

Det jag vill försöka berätta för dig idag är att mitt i dett sökande och karaktärs byggande är vi kristna, precis som alla andra, helt vanliga människor.

Vi gör fel, vi säger och gör dumma saker, vi faller, vi sårar människor, vi gråter, vi blir sjuka osv...

 

Jag tror det finns en bild av kristna som människor som ständigt går runt och ”är andliga”. Inte minst bland de kristna själva. Jag kan många gånger känna som en press att man måste försöka vara lika andlig som sina kristna vänner. De som ber varje dag, kan Bibeln utantill, aldrig missar en gudstjänst och skänker massor med pengar till barnen i Afrika.

 

Men det är inte alls det det handlar om!

Att vara en Jesu efterföljare handlar inte om gärningar.

Det står till och med i bibeln att det är av NÅD vi är frälsta och inte för våra gärningars skull. Det är så för att ingen ska kunna berömma sig. Det är endast Gud som är värd den äran.

Att vara en Jesu efterföljare handlar inte om att gå runt och tänka att man är någon sorts helgon som är alldeles uppfylld av Anden vart han än går.

Man får känna sig tom och hjälplös också! Gud är med dig oavsett hur det känns!

 

Nu till varför man ska vara som en brandman!

 

Jag vet inte om hur mycket koll du har på brandmän.

Kort och gott finns det två olika sorters brandmän. Heltidsbrandmän och deltidsbrandmän.

Vi struntar i heltidarna nu och fokuserar på deltidarne.

De har alltid en liten dosa med sig som kallas för ”sökare”. Den gör för det mesta ingenting. Den bara sitter där och väntar på att få fylla sin uppgift.

Sökarens enda uppgift är att berätta för brandmannen när det är larm. När detta sker så vet brandmannen precis vad som gäller. Han blir fokuserad, skärpt och tvekar inte en sekund.

När en brandman har fått larm kan han gå rakt in i ett brinnande hus för att utföra sin uppgift, att rädda liv. När en brandman har fått larm släpper han allt han håller på med och skrider till handling.

 

Som kristna och Jesu lärjungar har vi också fått en ”sökare”, fast av lite annat slag.

Bibeln kallar den för ”hjälpare”.

Det jag pratar om är den Helige Ande.

 

Vi behöver inte gå omkring och vara super andliga hela tiden.

Vi behöver inte hålla upp bibeln framför ögonen ständigt och jämt.

Vi måste inte gå med knäppta händer och nedböjt huvud bara för att hinna med att be så mycket som möjligt.

 

Att vara en brinnande kristen handlar om att vara beredd på att ”sökaren” ska börja pipa.

När Gud kallar, det är då det är dags att vara andlig.

Det är då det är dags att börja be, det är då det är dags att plocka fram bibeln och dra på dig Guds rustning.

 


Gothenbridge yeeaaah!

Hej allihopa!
Om ni inte redan visste det så har jag flyttat till Götabro för att gå bibelskola ett år så jag vet inte hur mycket inlägg det kommer bli nu på ett tag!
Men tack till er som läser! Det finns en del spännande i arkivet som ni kan kolla om ni inte redan gjort det! ;)
Ha det kanonbra och Gud välsigne er!

RSS 2.0